9 май или 9 май? 22 юни 1941 година : Рано

...
9 май или 9 май? 22 юни 1941 година : Рано
Коментари Харесай

И просякът ще стане брат на принца

 9 май или 9 май? 

22 юни 1941 година:

Рано на разсъмване Германия атакува Съветския съюз на три фронта.

22 юни 1945 година.

Четири години по-късно:

Около обед на Червения площада е изведен белоснежен жребец. " Бащата на народите “ Йосиф Сталин, към този момент на възраст, доближава и благодарение на защитата го възсяда. Дръпва мотивите. След момент спечелилият във Втората Световна война се изтърсва по тил. При това си удря много тежко и главата. Решението е взето малко по-късно.

Първият Парад на успеха ще бъде признат от маршал Жуков!

Виктор Суворов в романа си " Последната република “ има друга доктрина, която предвид на горните обстоятелства наподобява доста глупава. Never mind.

Парадът през 1945 година не е бил на 9 май. Съвсем разбираемо. Датата, на която той се състоял е 24 юни. Валяло дъжд. Приемащият парада маршал Жуков язди бял, а водещият парада маршал Рокосовски – черен жребец.

Двата коня –Кумир и Полюс влизат в историята дружно със своите ездачи.

В Съветския съюз 9 май е разгласен за Ден на успеха едвам 20 години по-късно – чак през 1965 година. Да не задълбаваме, че в действителност действително първото сключване на капитулацията е било ден по-рано. Въпрос на часова разлика и комплицирана процедура на сключване и преподписване на капитулацията на Германия.

В случая значимото е, че някъде тук разногласието дали датата определена за Ден на Европа е поклон към Русия завършва . Защото мотивът тази дата да бъде определена за Ден на Европа е бил много по-рано от 1965 година

Поводът е " Декларацията Шуман “, оповестена на 9 май 1950 година .

Този Шуман не е австрийският композитор, лудият пианист който от доста свирене си осакатил безименния пръст на дясната ръка. Робер Шуман (почти идентични имена…) e французин и е живял към 100 години по-късно. Това е френския външен министър след Втората Световна. Преди това е министър председател на Франция в най-тежките следвоенни години.

Негова е концепцията, изложена в Декларацията , която носи името му, да бъде основано общо европейско тяло, което да излъчва надзор върху производството на стомана и въглища. Двете най-чувствителни тематики на европейската стопанска система. Другото забавно при Робер Шуман е, че е французин, само че е немски ученик. Завършил е университетите в Бон, Берлин и Мюнхен.

Това е бащата на бъдещия Европейски съюз!

Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

В негова чест Денят на Европа е 9 май.

Амин.

***

За същинско обединяване на Европа обаче към този момент е било късно.

Чърчил feat. Гьобелс

Светът към този момент е разграничен на две. Макар и на страната на положителните във войната, Съветският съюз е напъден от чадъра на свободния свят. А и самият Съюз няма изключително предпочитание да е там. Между досегашните съдружници вее студ. Дебелият англичанин с пурата към този момент е дръпнал " желязната завеса “.

Чърчил произнася една безпределно дълга тирада на 16 март 1946 в затънтения колежа Уестминстър, Фултън, Мисури. Току що изгубил изборите в Англия, той се съгласява до отиде на това далечно от вкъщи му и забравено от Бога място. Отива единствено тъй като президентът Труман дава обещание да го придружи. Там загатва " желязната завеса “.

Този именит израз на Чърчил в действителност е кражба. Документирана кражба. И не кражба от инцидентен човек, а от Гьобелс! Кралят на пропагандата на Райха.

Да съпоставим изявленията на Чърчил и Гьобелс:

1. " От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента. “ – това са думите на Чърчил във Фултън, Мисури, 16 март 1946 г .

2. " Западните страни не би трябвало да разрешават на Съветския съюз да завладее Източна Европа, тъй като ще се спусне желязна завеса “ - Това пък са думите на Йозеф Гьобелс, казани пред списание " Das Reich “ на 23 февруари 1945 година

Единият планувал, другият – просто установил към този момент плануваното. Не след дълго Чърчил ще е Нобелов лауреат по литература. Можеше да се постарае повече.

Всъщност има една друга негова тирада, която е много по-важна. Това е речта му, произнесена в Цюрих, Швейцария същата 1946 година, половин година по-късно, на 19 септември. Историята не знае дали Робер Шуман е чул тази тирада на Чърчил. Но ето какво споделя той в нея:

" Ние би трябвало да създадем нещо като Съединени европейски щати.. Първата стъпка за възобновяване на европейското семейство би трябвало да бъде контракт за съдействие сред Франция и Германия ".

Трябва да отдадем дължимото на остарелия Уинстън.

***

UNITED STATES of EUROPE или ЕX RES PUBLICA ROMANA?

Светът дължи себе си на европейския вид на светоусещане и цивилизация. Или най-малко Европа си мисли по този начин. Преминало през уедряване на огромни империи и разпокъсване на дребни държавици, това място от света от дълго време не е единствено география. Ако желанието на строителите на модерна Европа е било да прекопират под индиго концепцията за основаването на Съединени американски щати – не им се е получило. Няма и по какъв начин. Твърде доста история сред племената и народите. Твърде доста кръв сред страните.

Европейския съюз не може да избяга от географските и духовните граници на Римската империя. Римската империя обаче от един миг насам и Европа са били извънредно християнски клуб . Европа в никакъв случай не е била континент на исляма.

Днес Европа със необичайно успокоение следи по какъв начин това е на път да се промени.Европа като че ли няма предпочитание да се пребори за себе си или даже да се отбрани.

И всичко това доста стартира да наподобява на гибелта на Рим. Варварите обаче към този момент не са пред портите. Отдавна минаха през тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР